Du har kanskje som meg hatt lyst å bruke Apple Pay (spesielt i disse Corona tider), men banken din tillater ikke dette… Og så lenge det er en konkurranse mellom de forskjellige måtene å betale på vil det nok ta en stund før du kan bruke Apple Pay med hvilken som helst bank. Så hva gjør du da hvis du ikke vil bytte bank?

Nå kan du bruke Apple Pay med “alle banker” (foto: apple.com)

Et alternativ kan jo være å skaffe seg et nytt kreditt kort som man kan bruke på Apple Pay. Apple har laget en oversikt som du finner ved å klikke her. Jeg aner ikke om den lista er komplett eller ikke, men denne artikkelen dreier seg ikke om de kortene som allerede kan brukes på Apple Pay. Har du kort fra en bank som ikke støtter Apple Pay finnes det minst et par alternativ uten at du må skifte bank. Det er å få seg en konto hos revolut eller curve. Begge alternativene gir deg tilgang til en kort-tjeneste som kan legges til som betalingsmiddel i Apple Pay. Og her skal jeg kun diskutere funksjonaliteten som er relatert til Apple Pay bruk. En viktig forskjell mellom disse to variantene i den sammenheng er at Revolut er et kort som du fyller på penger før du bruker det enten fra et annet kort eller fra konto. Curve knyttes direkte til bank eller kredittkortet ditt og belaster ikke underliggende kort før du faktisk bruker Apple Pay.

La oss starte med Curve:

Curve finnes i tre varianter: Blue, Black og Metal. Anbefaler å velge Blue til Apple Pay (foto: curve.com)

Curve er bankkort som fungerer med Apple Pay. Og du kan koble til alle kort du måtte ha liggende i lommeboka, i hvert fall så lenge det dreier seg om Visa- eller Mastercard-kort. Viktig i tillegg til det fysiske kortet er Curve-appen, som er tilgjengelig både på iOS og Android. Det er denne du bruker for å legge til andre kort, og du er nødt til å legge til minst ett før de sender deg det fysiske kortet i posten. Du kan velge mellom tre forskjellige kort: Curve Blue, Curve Black og Curve Metal. Curve Blue er gratis, mens de to andre har månedsavgift på 100-150kr. Her i Norge klarer jeg ikke å se at vi kan utnytte fordelene med reiseforsikring osv som du finner på de to kortene som koster penger, så min anbefaling for øyeblikket er klar – Velg gratis alternativet Curve Blue. Det gir all den funksjonalitet du trenger for Apple Pay.

Den beste (og eneste?) måten å registrere seg på er via iOS appen. Den kan du laste ned her. Så må du selvfølgelig registrere deg med navn og telefonnummer osv. I tillegg må du også legge inn minst et kort før de faktisk vil sende deg det fysiske kortet som er et MasterCard Debit kort. Det fysiske kortet fungerer som et ordentlig MasterCard med pin-kode osv. Men du trenger ikke det fysiske kortet for å koble denne til Apple Pay i telefonens “lommebok”. Alle kortopplysningene ligger også i appen.Selv koblingen til Apple Pay kan du også initiere fra appen. Det er egentlig alt du trenger:

  • Last ned appen
  • Registrer deg og koble til minst et bank/kreditt kort
    (Curve bruker bank-ID eller tilsvarende)
    Bruk velkomstkode EA8Z5K6E for å få en startbonus på 60 kr (5pund)
  • Motta det fysiske kortet og koble Curve til Apple Pay

That’s it! Om det er sikkert eller ikke har nok mange en oppfatning om. Jeg har brukt Curve kortet via Apple Pay i snart et halvt år nå uten noen problemer. Det ligger inne en del tilleggsfunksjoner som man kan utforske. Handler du mye på Amazon osv kan du få en slags cashback. Det er gunstige valutakurser. Mer interessant er “tidsmaskin” funksjonen:-) Hvis du etter å ha brukt Curve kortet ditt ønsker at betalingen egentlig skulle vært trukket fra et annet kort kan du gå tilbake i tid og endre på transaksjonene dine slik at beløpet trekkes på nytt fra et annet kort og tilbakeføres til det originale kortet. Mange vil finne dette nyttig i forhold til bonusopptjening på visse kort osv. Det må også nevnes at SAS MasterCard virker å tildele bonus på samme måte enten du bruker kortet via Curve eller ikke. Jeg antar det gjelder for andre typer bonuskort også, men jeg vet ikke. Jeg har ikke prøvd. Tar gjerne kommentarer fra andre på dette. Selv er jeg ihvertfall blitt en regulær Apple Pay bruker i butikken selv om banken min ikke støtter Apple Pay. Og det er jeg veldig fornøyd med! I tillegg er selve Curve appen god til å gi deg nødvendig oversikt over forbruket på de forskjellige kortene og totalt!

noen ord om Revolut

Revolut tilbyr tre forskjellige kort – Bruk appen og gå for gratis kort (foto: revolut.com)

Jeg har også koblet Revolut til Apple Pay for å teste, og har egentlig ikke noe gærn´t å si om denne løsningen heller. Hovedforskjellen i forhold til Curve er at du kobler et virtuelt kort til Apple Pay som du må huske å fylle på penger før du bruker det. Påfyll av penger kan skje fra et annet kort, eller bankoverføring. Så her er kjernen i “problemet” mitt. Jeg stod noen ganger i butikken og skulle bruke Apple Pay med Revolut kortet og hadde ikke fylt opp med penger. Så uten å vurdere all tilleggsfunksjonalitet i disse to løsningene endte jeg opp med at Curve ble min faste Apple Pay løsning. Men bevares: Revolut hadde også en tiltalende løsning:

  • Last ned Revolut appen (dun finner den her)
  • Registrer deg – Og last opp penger til kortet ditt
  • Koble dette til Apple Pay direkte fra Revolut appen

That’s it. Her kan du også velge mellom tre forskjellige kort der det “enkleste” er gratis. Så det blir litt smak og behag hva som passer den enkelte best, men begge deler er fullgode løsninger for å benytte seg av Apple Pay. Anbefaler alle som vil prøve om å lese seg litt opp på beløpsgrenser, vekslingskurser, cashback, bonusopptjening, forsikring osv. Da dette varierer litt mellom de forskjellige alternativene og kan telle for den enkelte. Med den “enkle” bruken jeg ser på (kun Apple Pay), er begge disse løsningene kostnadsfrie.

For min del så bruker jeg nå Curve fast til butikk-handel. Pga beløpsgrenser osv så bruker jeg fremdeles bankens kort på større transaksjoner som for eksempel hotell ol. Curbe er jo egentlig et unødvendig ekstraledd (et kort til…), men vil du som meg bruke Apple Pay uten å skifte bank er dette løsningen frem til banken din ombestemmer seg:-)

Aktuelle lenker:

Skulle vel egentlig være unødvendig å si, men disse anbefalingene er basert på egne erfaringer. Jeg tar ikke noe ansvar for sikkerhet i løsningene, det må du vurdere selv. Basert på at disse firmaene er lokalisert i UK så har de mer eller mindre samme krav som til Norske finansinstitusjoner. De anvender samme sikkerhetssystem i mange av sine transaksjoner som vi kjenner hjemmefra. Bank-ID, Secure-Code etc.